Berlijn (DE)

Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is gesticht in de dertiende eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een door de 'Berlijnse muur' verdeelde stad. Na de val van de muur in 1989 is de Brandenburger Tor het symbool geworden van de vereniging van Oost- en West-Duitsland.

De Brandenburger Tor, gebouwd tussen 1788 en 1791, is de enige overgebleven poort waardoor in het verleden mensen Berlijn binnenkwamen. Toen De Muur werd gebouwd in 1961 kwam het gebouw middenin de zgn. 'death strip' te staan.

Bij ons bezoek in 2011 hadden Arno en ik afgesproken om elkaar bij dit symbool van vereniging weer te ontmoeten. Arno heeft drie rondjes gemaakt voordat hij me kon vinden want inmiddels staat de poort volledig ingebouwd tussen woningen en aangrenzende gebouwen. Onherkenbaar voor ons..

Checkpoint Charlie was vanaf augustus 1961 het enige punt waar ambassadepersoneel, soldaten en toeristen Oost-Berlijn (zoals wij) binnen konden gaan na een zeer gedegen controle die veel tijd kostte. Het bekende beige wachthuisje werd zeven maanden na de val van de muur verwijderd en is tentoongesteld in het Allied Museum. Op de oorspronkelijke plaats staat een replica.

Berlijn

Dierentuin Berlijn

De dierentuin van Berlijn is de oudste in Duitsland en de op 8 na oudste ter wereld.*)

Het opende zijn deuren in 1844 en beslaat 35 hectaren in het hart van Berlijn. Met ongeveer 1,500 verschillende diersoorten en 19,400 dieren biedt de dierentuin een van de meest uitgebreide collecties ter wereld. 

Doordat de dierentuin in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig werd verwoest (slechts 91 van de 3,715 dieren overleefden), werd de mogelijkheid aangegrepen op bij reconstructie op basis van de nieuwste inzichten, de natuurlijke leefomstandigheden voor de dieren zo goed mogelijk te copiëren. En met succes!

*) De oudste dierentuin in Europa is Artis in Amsterdam (1838)  en daarmee de op 2 na oudste ter wereld

Elefantentor / Olifantenpoort

Berlin Aquarium